Fackligt aktiva profiler

Claudia Velásquez

Facklig vänster: Du arbetar som socialsekreterare i Ängelholm kommun, och är fackligt förtroendevald och skyddsombud i Vision. Hur började ditt fackliga engagemang?

Claudia: Allt började när jag som nyanställd i Ängelholms kommun deltog i ett årsmöte med Visions avdelning. Jag meddelade jag var intresserad av att engagera mig och dåvarande ordförande bokade en tid för att prata om detta. Sen blev jag ombud, skyddsombud och fick olika förtroendeuppdrag inklusive ett år som ordförande.

Facklig vänster: Vad är det bästa du vet med att vara fackligt engagerad?

Claudia: Det bästa är engagemanget och de stora och små segrarna vi uppnår, som leder till att flera blir engagerade. Ett exempel är att vi har stridit mot konsekvenserna av ett årsarbetstidsavtal som innebär att vi inte fått övertidsersättning för enskilda övertidstillfällen. Socialsekreterare måste dock ofta rycka in och jobba akut, t.ex. vid omplacering av barn, och när vi lyckades få igenom lokala undantag från årsarbetstidsavtalet, och därmed rätt till övertidsersättning vid sådana tillfällen, så var det en stor seger för kollektivet. Tack vare det och att det fackliga engagemanget varit starkt har vi numera flera ombud och skyddsombud på arbetsplatsen. Det engagemanget har också smittat av sig på de andra fackföreningarna som verkar hos oss.

Facklig vänster: Vad är det tuffaste med att vara facklig?

Claudia: Att arbetsgivaren inte uppskattar att vi säger ifrån när något går fel till. Arbetsgivaren kan visa irritation, och det är tufft att behöva vara den som måste framföra kritik på samverkansmötena. Men arbetskamraterna, och att företräda dem via förtroendeuppdraget, är ett ansvar som också ger mig styrka.

Facklig vänster: Hur jobbar du och dina fackliga kamrater för att involvera och delaktiggöra medlemmarna i er verksamhet? Vad gör ni för att bli en stark motpart på arbetsplatsen?

Claudia: Jag lyssnar på medlemmar och försöker alltid hitta en ingång för att lösa problem. Kollegor har också på eget initiativ skrivit protestbrev till politiker två gånger. Det är glädjande att de sedan vänder sig till mig och har förtroende för att fråga när de behöver stöd i olika frågor.

Facklig vänster: Kan du nämna två frågor som du ser som särskilt viktiga idag?

Claudia: Den viktigaste frågan för alla är att det kan bli försämringar i LAS, och detta beror på att högern är konsekvent samtidigt som de inte möter tillräckligt motstånd. På min arbetsplats har frågan om övertid för socialsekreterare varit viktig.

Ålder: 50

Bor: Helsingborg

Familj: Jag har en dotter som vuxen och har egna barn. Jag bor med sambo och bonusson.

Fritidsintresse: Konst, måleri, teckning, mm.

Dela den här sidan:

Kopiera länk