Fackligt aktiva profiler

Linn Wegemo

Linn Wegemo är klubbordförande för Handelsklubben som organiserar lagerarbetarna på Martin och Serveras lager i Enköping. 35 år gammal har hon redan en lång facklig erfarenhet bakom sig. Redan 2011 deltog var hon ombud på Handels kongress, där hon bl.a. deltog i debatten om villkoren för bemanningsanställda.

Det politiska engagemanget har också varit en springande punkt, och Linn sitter bl.a. med i Vänsterpartiets partistyrelse. 

Facklig vänster: Hur började ditt fackliga engagemang?

Linn: Jag engagerade mig politiskt i Ung Vänster som tonåring och när jag sedan fick mitt första jobb på ICA-lagret i Västerås så var det självklart för mig att engagera mig på min arbetsplats. Nu har jag bytt lager och jobbar på Martin & Servera. Sedan ungefär två år tillbaka är jag ordförande för vår lokala klubb som består av cirka 200 medlemmar.

Facklig vänster: Vad är det bästa du vet med att vara fackligt engagerad?

Linn: Gemenskapen, att om det skulle hända något så vet jag att jag har en massa personer som håller min rygg. Sen är det naturligtvis väldigt roligt när man lyckas nå framgång i nån fråga som vi hållit på och kämpat med länge, både när det gäller enskilda medlemsärenden eller större förhandlingsfrågor.

Facklig vänster: Vad är det tuffaste med att vara facklig?

Linn: Det lokala fackliga arbetet får ju en väldigt stor påverkan på människors liv och man kan känna sig väldigt otillräcklig när man inte når hela vägen fram.

Facklig vänster: Hur jobbar du och din fackklubb för att involvera och delaktiggöra medlemmarna i er verksamhet? Vad gör ni för att bli en stark motpart på arbetsplatsen?

Linn: Vi försöker få till stämningen att facket det är alla vi på golvet tillsammans. En viktig del i det ser vi är den fackliga utbildningen. Många som börjar jobba hos oss är ganska nya på arbetsmarknaden och då poängterar vi vikten av att alla känner till sina rättigheter på jobbet. Vi behöver hjälpas åt att värna det fackliga löftet och det är bara när vi kämpar tillsammans som vi kan nå riktig framgång. Vi försöker hålla medlemmarna uppdaterade om vad som händer och på årsmötet tar vi en verksamhetsplan där vi prioriterar vilka frågor som är viktigast för klubben.

Facklig vänster: Kan du nämna två frågor som du ser som särskilt viktiga idag?

Linn: Något som har blivit allt tydligare för mig är att något behöver göras åt bristerna i sjukförsäkringen. Bara på min arbetsplats har vi sett flera exempel på folk som tvingas tillbaka till jobbet alldeles för tidigt, bara för att de får avslag på sjukpenningen. Låt folk som är sjuka vara sjuka. Ingen blir friskare av att behöva oroa sig över ekonomin och stressa tillbaka till jobbet.

Sen känns det ju omöjligt i dagsläget att inte nämna LAS-frågan. Hela diskussionen tar sin utgångspunkt i helt fel saker. Problemet på dagens arbetsmarknad är knappast att det är för svårt att säga upp folk, utan det är att alltför många jobbar år ut och år in på osäkra anställningar. Det borde vi göra något åt om det ska ändras i LAS

Ålder: 35
Bor: Västerås
Familj: Ensamstående
Fritidsintresse: Håller på med politik, tycker också om att virka, spela spel och åka på olika utflykter

Dela den här sidan:

Kopiera länk