Fackligt aktiva profiler

Lisa Ledin

Från arbetet som betongarbetare till positionen som ombudsman på Byggettan har Lisa Ledin engagerat sig för trygga jobb och stärkt inflytande för sig och kollegorna. För Lisa står kampen mot oseriösa arbetsgivare och lönedumpning och för jämställdhet och jämlikhet i centrum.

Facklig vänster: Lisa, du har jobbat som betongarbetare, har tidigare varit medbestämmandeombud och är fackligt engagerad i Byggnads. Nu har du blivit anställd som ombudsman på Byggettan, Byggnads avdelning i Stockholm. Hur började ditt fackliga engagemang och vad är det som driver dig?

Lisa: Mitt fackliga intresse väcktes när jag blev engagerad i Unga Byggare för 5-6 år sen. Sedan har det bara fortsatt med olika fackliga uppdrag inom Byggnads. Jag skulle nog säga att det är min egen envishet som driver mig, och att jag inte accepterar vissa strukturer och hur människor blir behandlade.

Facklig vänster: Vad är det bästa du vet med att vara fackligt engagerad?

Lisa: Att få känna att man gör skillnad, även om saker och ting tar tid och ibland är väldigt energikrävande. Att stå upp för sina medmänniskor är det finaste man kan göra. Sen kan det inte alltid mätas i slutresultatet, och förändring tar tid på gott och ont. Ibland behöver man så ett frö för att få det att växa längre fram.

Facklig vänster: Vad är det tuffaste med att jobba fackligt?

Lisa: Det är ofta tungt att jobba som förtroendevald ute på byggena och de behöver ha allt stöd dom kan få från arbetskollegor, och att arbetsgivarna ser facket som en tillgång och inte ett problem.

Facklig vänster: Hur jobbade du med dina fackliga kamrater för att involvera medlemmarna på din arbetsplats för att vara en stark motpart på arbetsplatsen? Hur fortsätter du det arbetet som ombudsman?

Lisa: Jag försökte prata så mycket det bara gick med så många som möjligt, ta snacket och frågorna ute på arbetsplatsen. Ju mer information folk har som de kan ta ställning till desto lättare blir det. Ibland behöver något bara förklaras på ett annat sätt.

Facklig vänster: Hur ser du på utmaningarna för Byggnads i byggbranschen idag? Vad är dom viktigaste frågorna att driva i avtalsrörelsen?

Lisa: Det är att få bort dom oseriösa arbetsgivarna som utnyttjar människor och systemet vilket i sin tur leder till lönedumpning och att ribban sänks för alla i byggbranschen. Jämställdheten i branschen behöver blir mycket bättre om vi ska kunna bli fler kvinnor som vill börja i branschen och som också stannar kvar: lönen och försäkringarna är kanske samma för alla, men förutsättningarna är inte det. Det ska inte vara så att man fortfarande måste slåss för sin rättighet att tex byta om ifred när det redan regleras att man har rätt till det. Det kan inte heller vara så att man behöver tuffa till sig för att anpassa sig till ett arbetsklimat som ingen egentligen mår bra av. Vi har lagar och avtal som styr sånt och det är dags att faktiskt göra verklighet av det.

Facklig vänster: Vad tänker du om hotet som finns mot LAS och anställningstryggheten? Hur viktig är anställningstryggheten för byggnadsarbetarna?

Lisa: Den är jätteviktig, arbetsgivarna ska inte kunna sålla bort människor godtyckligt. Det gör att vi får ännu tystare arbetsplatser och det är farligt. Det sker redan väldigt mycket arbetsplatsolyckor och tyvärr ser statistiken för dödolyckor inte bättre ut nu än när jag började på byggprogrammet för 13 år sen.

Ålder: 29 år

Bor: Farsta med två katter

Familj: Mamma, pappa och två äldre syskon

Fritidsintresse: Vara ute i naturen, hänga med polare

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk