Emma Wennerholm
För Emma Wennerholm började det fackliga engagemanget tidigt – hon visste att hon att hon skulle vara med i facket redan som ung. Lär känna Emma, barnskötare i Höganäs och fackligt aktiv i Kommunal – en av många fackliga eldsjälar som ger arbetarrörelsen styrka.
Facklig vänster: Emma, du arbetar som barnskötare i Höganäs och är fackligt engagerad i Kommunal. Hur började ditt fackliga engagemang?
Emma: För mig började det när jag gick byggprogrammet på gymnasiet i Värnamo och gick med i Byggnads. Att man som medlem fick en trygghet och kunskap om både arbetsvillkor och arbetsmiljö kändes viktigt redan då. Det fanns liksom med sen man var ung att ”när du börjar jobba, så ska du vara med i ett fackförbund”. Jag hade fått med mig att man tillsammans kan göra skillnad på arbetsplatsen om man står eniga med sina arbetskamrater.
Under åren har det fackliga engagemanget vuxit, och i nästan 15 år har jag varit medlem i Kommunal. Jag har även fått förtroende av arbetskamraterna och är fackligt förtroendevald, och har haft olika uppdrag. För mig har det varit en självklarhet att vara medlem i ett fackförbund, och jag arbetar för att hjälpa och stödja medlemmarna. Tillsammans är vi starka, och tillsammans kan vi påverka och göra arbetsmiljön och villkoren bättre.
Sen har jag även under åren arbetat fackligt-politiskt. Facket och politiken har alltid hört ihop för mig. Jag ska kunna vara både fackligt och politiskt engagerad. Sen är det viktigt att vara tydlig med vad som är fackligt engagemang och vad som är politiskt engagemang. Men att båda behövs är självklart för mig: Genom fackligt och politiskt engagemang har ett antal stora segrar vunnits. Men det är inte de stora segrarna eller de stora gesterna som är de viktigaste: det är det vardagliga arbetet för fackliga och politiska rättigheter som gör segrarna möjliga.
Facklig vänster: Vad är det bästa du vet med att vara fackligt engagerad?
Emma: Flera saker. Att vi arbetar tillsammans för att förbättra villkoren och alltid fokuserar på bra arbetsvillkor och bra arbetsmiljö. Att få vara med och påverka i en stark och stor facklig organisation. Att få träffa människor för att diskutera fackliga frågor på olika arbetsplatser, och då även tvärfackligt. Vi kan vara fackligt engagerade i olika förbund men har så mycket gemensamt, och så många gemensamma frågor som är viktiga för oss att driva tillsammans. Jag tycker också att diskussionerna på arbetsplatserna, där det förs samtal och diskussioner där jag som fackligt engagerad kan lyssna och fånga upp saker, ger väldigt mycket: Det ger väldigt mycket i arbetet för att fler ska bli organiserade.
Facklig vänster: Vad är det tuffaste med att vara facklig?
Emma: Jag kan tycka att arbetsmiljön har blivit tyngre genom åren. Genom politiska beslut som lett till nedskärningar och försämringar har det skurits ner på välfärden, och det har påverkat människor ute på arbetsplatserna. Även om de flesta pratar om att en bra arbetsmiljö och bra arbetsvillkor är ”det bästa för en arbetsplats”, så görs inte det som behövs. I stället satsar man på mer otrygga anställningar och på en försämrad arbetsmiljö. Och det är tufft, för alla oss som jobbar och givetvis även fackligt. Vi gör allt vad vi kan för att vi ska ha bra arbetsplatser, men vårt engagemang påverkas ofta negativt av beslut som går i en helt annan riktning än den som vi skulle behöva slå in på. Den har nog också gjort att vi ibland tappat i styrka. Här tror jag att det gäller att ännu mera tydliggöra vad facket är för något, och inskärpa vikten av att vara medlem och att det är vi tillsammans som är facket.
Facklig vänster: Hur jobbar du med dina fackliga kamrater för att involvera medlemmarna i verksamheten och för att vara en stark motpart på arbetsplatsen?
Emma: Just nu, med anledning av pandemin, så ställer vi om och hittar andra vägar för att involvera och delaktiggöra medlemmarna i aktiviteter. Det kan vara via digitala möjligheter, att ha bra kontakt med förtroendevalda och ha samtal tillsammans, men det får ske på distans i nuläget för att inte öka smittspridningen. Jag talar ofta om rättigheter och villkor, och försöker inskärpa att kunskap är makt. Jag brukar också rekommendera medlemmar att läsa och söka kunskap via digitala vägar. Det gäller att försöka få medlemmar att engagera sig för sina frågor. Det, i kombination med insikt om vikten av att stå eniga, gör ofta att man påverka mer än man tror.
Facklig vänster: Kan du nämna två fackliga eller facklig-politiska frågor som du ser som särskilt viktiga idag?
Emma: För mig och flera så är det frågor runt anställningsvillkor, anställningstrygghet och arbetsmiljö som står högst upp på agendan. Mer specifikt behöver vi minska dom otrygga anställningarna, och det behövs omfattande åtgärder för att förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljön på våra arbetsplatser.
Utifrån den verklighet som många av oss inom Kommunal, och vi som jobbar i välfärdssektorn, befinner sig i, så kan jag tycka att vi behöver arbeta med heltid som norm och få bort de delade turerna. Vi behöver få bättre scheman som ger möjlighet till återhämtning och vi behöver en högre bemanning på våra arbetsplatser. Att fasta, trygga jobb ska vara normen. Det långsiktiga målet borde också vara sex timmars arbetsdag, som en del i kampen för ett bättre arbetsliv. Vi ska arbeta för att leva, inte leva för att arbeta.
Ålder: 42 år
Bor: Höganäs
Familj: Singel
Fritidsintresse: Stort fotbollsintresse, och jag följer mina två favoritlag för fullt. Är även föreningsmänniska, och aktiv i olika ideella föreningar. Läser och cyklar.
Favoritmat: Vegetariskt, och även vegankost.
Favoritmusik: Hiphop , punk, rock och soul.