Kultur

Ove Allansson-priset tilldelades arbetarskrivare och lokförare

Åke Johansson, fd järnvägare och arbetarskrivare, uppmärksammar Linnea Garli, lokförare och arbetarskrivare som tilldelats ett författarpris av sitt förbund.

—————————————————————-

Lokföraren Linnea Garli, fackligt aktiv i Seko Stockholm, mottog i onsdags förra veckan på Sekos kongress förbundets stora författarpris till minne av arbetarförfattaren Ove Allansson. Linnea arbetar som lokförare på SJ och var själv ombud på kongressen.

Linnea skriver noveller, bl a från sitt arbete som lokförare, och skriver nu på en historisk roman som utspelar sig bland gruvarbetare i Filipstad. Hon har tidigare gjort en utställning i samma ämne.

Priset ska ”hylla en arbetarförfattare som har skildrat verkligheten inom Sekos områden, och som själv aktivt deltagit i den fackliga kampen. Men litteraturpriset är också tänkt att fästa uppmärksamheten på den arbetarlitteratur som skrivs idag, och som ibland inte är synlig på de stora tidningarnas kultursidor.”

Priskommittén har gjort ett utmärkt val.

Linneas texter Nattågen och Chipsfabriken finns att läsa i antologin När ni andra sover (2016).

Novellen Olof ingår i tidskriften Klass nr 2 2017.

Dubbelspår ingår i Föreningen Arbetarskrivares antologi Världen vi lämnar (2020)

Linnea Garli skriver själv om priset på sin facebooksida:

TACK!!!

I onsdags var det första dagen av fackförbundet Sekos kongress som hålls vart fjärde år. Jag var med som ombud, med allt vad det innebär av inläsning av motioner, verksamhetsplan och andra dokument, debattinlägg och yrkanden. I år hölls denna första dag digitalt, till följd av pandemin (resterande två dagar skjuts upp till i höst), och det gjorde att jag (trots krocken med första semesterveckan) kunde sitta med datorn i Blekinge och gå ut och titta på havet i pauserna.

Utöver att vara ombud så fick jag den stora, stora äran att tilldelas Sekos litteraturpris till Ove Allanssons minne. Så sakteliga börjar det att sjunka in.

Jag är så glad och stolt!!

Ove Allansson var sjöman som blev författare, och han skrev, bland mycket annat, både romaner och resereportage från sina resor runt jorden. Han skrev också en hel del om järnväg, uppvuxen som han var i ett järnvägssamhälle på västgötaslätten och med stationskarlar i släkten. Särskilt hans roman ’Kapten Orädd och jag’ vill jag rekommendera. En fin uppväxtskildring med mycket 30-tals-tåg.

I ett klipp som jag lägger in nedan, som kommentar, kan den som är nyfiken på vad jag skriver se/lyssna till mitt tacktal och en bit ur mitt pågående romanprojekt.

Första semesterveckan alltså. Kongressdagen är äntligen avklarad och Blekinge bjuder till med solsken, kossor i mängd, sälar, skogspromenader och hav, hav, hav. Och förstås – alla nära och kära som finns här

Idag besök på båtkyrkogård där man tydligt kan se sjöfart och järnväg i förening. Om än med sina glansdagar bakom sig.

Tack så MYCKET för detta fina pris! En tydlig sporre att fortsätta skriva.

Klicka här för att se och höra Linneas tacktal vid Sekos kongress.

Åke Johansson

Dela den här sidan:

Kopiera länk