Fackligt aktiva profiler

Patrik Liljeglöd

Patrik Liljeglöd är den facklige företrädaren vars engagemang tog honom till kommunstyrelsen. Men han fortsätter vara aktiv i facket, och oavsett sammanhang är målet givet: välfärdsarbetarna måste få skäliga löner och rimliga arbetsvillkor. 

Facklig vänster: Hur började ditt fackliga engagemang?

Patrik: Jag arbetar som handledare på den dagliga verksamheten Studio Digital inom ramen för LSS. Mitt fackliga engagemang började med att den enhet jag arbetade på var tänkt att läggas ut på entreprenad. Kommunen ville sälja ut vår verksamhet för en spottstyver. Jag blev fackligt ombud i Kommunal och kort därefter blev jag också invald i dåvarande sektion 10s styrelse. Det uppdraget hade jag fram till 2014 då jag fick förtroendet att sitta i Falu kommunstyrelse. Fackligt ombud på min arbetsplats var jag fram till 2018 då jag bytte till min nuvarande arbetsplats. Mitt uppdrag för kommunal idag är som revisor för avdelning Bergslagen.

Facklig vänster: Vad är det bästa med att vara fackligt engagerad?

Patrik: Det är att vara en del av en större rörelse som skapar förändringar för så många. När jag har deltagit vid förhandlingar har jag ofta kunnat gå ur dem med känslan att ha bidragit med bra saker för mina arbetskamrater och medlemmar.  Det var också tack mitt fackliga engagemang, och min nu bortgångne fackliga kamrat Joakim Nissinen, som jag blev vänsterpartist 2009.

Facklig vänster: Vad är det tuffaste med att vara facklig?

Patrik: Det har varit tufft de gånger jag haft chefer som inte förstått min roll som fackligt ombud. Det har till exempel hänt att jag fått driva en fråga som jag själv nödvändigtvis inte håller med om, men som det ligger i en annan medlems intresse att driva, och att chefen inte kunnat skilja på mig och min roll i sådan lägen. Den aspekten kommer inte direkt att bli lättare om de föreslagna förändringarna i LAS genomförs.

Facklig vänster: Hur jobbar du med dina kamrater för att involvera medlemmarna i verksamheten och för att vara en stark motpart på arbetsplatsen?

Patrik: I min nuvarande roll som revisor, tittar vi väldigt mycket på hur verksamheten bedrivs, om den är ändamålsenlig och så vidare. Vi har också särskilt granskat tillgängligheten, representation och förtroende. Har alla medlemmar samma möjligheter att få både förtroendeuppdrag och möjlighet att arbeta fackligt oavsett bakgrund eller arbetsgivare?

Facklig vänster: Kan du nämna två fackliga eller facklig-politiska frågor som du ser som särskilt viktiga idag?

Patrik: För det första skulle jag vilja lyfta fram lönenivån för välfärdens arbetare. Utifrån pandemin står det klart för alla att utan välfärden havererar samhället. I det läget är det orimligt att de som arbetar i välfärden ska vara bland samhällets lägst betalda. En annan fråga är rätten till fast anställning. Här i Falun är var femte anställd en timvikarie. Vi måste se till att fast anställning är normen och timvikariat blir en anställningsform som kan användas endast i yttersta nödfall.

Mer om Patrik

Ålder: 42
Bor: Falun
Familj/civilstånd: Gift
Fritidsintresse: Förr lajv och rollspel. Numera whisky och irländsk folkmusik.

Dela den här sidan:

Kopiera länk