Kommentar och debatt

Viktigt beslut om karensen på LOs kongress

I onsdags avslutades LOs tjugonionde kongress. Facklig vänster har pratat med Ciczie Weidby, ledamot i arbetsmarknads-utskottet för Vänsterpartiet, som följt förhandlingarna.


Hej Ciczie! 

Hej!

Till att börja med: hur uppfattar du att stämningen var på kongressen?

På det stora hela var den nog rätt så god, Många var förstås mycket nöjda över den nya statsministern och regeringen. Samtidigt låg LAS-frågan lite som en våt filt över det hela, trots att motionerna hanterats redan i höstas kongressen och egentligen inte kom upp till behandling den här gången.

Var det några beslut som fattades som du tycker är särskilt viktiga att uppmärksamma?

Absolut! Framför allt att man beslutade att kräva att karensavdraget avskaffas permanent. Det är en mycket viktig fråga, både fackligt och för samhället som helhet. Det var även intressant att man kommer att kräva att tandvård och tandhälsa ska bli en del av den allmänna sjukvården. Där har ju sossarna hållit emot länge och kanske kan det bli ändring på det nu.

Vad var mest glädjande?

Allra mest glädjande var nog den starka enigheten i karensfrågan. Det bådar gott för framtiden.

Mest förvånande?

Helt klart motionen om att avskaffa RUT och ROT! LO-styrelsen hade yrkat bifall, vilket i sig kanske var lite oväntat, men kongressen röstade ändå emot. Det hade jag inte väntat mig.

Vad tänker du finns att ta med sig i det politiska arbetet, på arbetsplatserna och i riksdagen?

Först och främst karensavdraget förstås. Det måste avskaffas, och där är LOs beslut jätteviktigt. Det ska vi fortsätta driva.

En annan fråga som vi borde göra mer med är förslaget om att förtroendevalda ska få ersättning för fackligt arbete de utför på sin fritid. Med allt fler som jobbar på obekväma och oregelbundna tider är det en viktig fråga för att stärka och underlätta organisering. Generellt tror jag att det finns många saker runt förtroendemannalagen som det är värt att titta närmare på. Det tar jag med mig.

Tack Cizcie!

Tack själva!

Dela den här sidan:

Kopiera länk