Organisering svaret på gigjobb med urholkad trygghet
Framväxten av företag som förmedlar tjänster via digitala plattformar påverkar arbetets organisering, och vem som anses vara arbetsgivare och anställd. Nya företag inom plattformsekonomin avskaffar tryggheten och utnyttjar arbetare som daglönare. Fackets svar, organisering, blir ett viktigt motmedel. Men även politiken behövs.
För den som jobbar för gig-företagen innebär vardagen på jobbet oftast ett ständigt jagande, och en konstant stress för att få ihop tillräckligt med timmar. Lönerna är låga, och man tjänar i regel bara pengar när man får ett uppdrag, vilket gör att man måste ta så många uppdrag som möjligt. Det får stora konsekvenser för arbetsmiljön, utöver den ofta totala bristen på anställningstrygghet.
På ett av budföretagen i den nya branschen, Foodora, lyckades Transportarbetarförbundet efter långvarig organisering få till ett kollektivavtal för cykelbuden. Detta efter en framgångsrik strejk i Norge, och ett tålmodigt organiseringsarbete. Sofia Södergren Poikulainen, avdelningsordförande för Transport i Stockholm, deltog i organiseringsarbetet.
Hur gjorde ni i Transport för att få med Foodoras cykelbud i facket?
–Från början, dvs 2017, så var det rent fotarbete i form av uppsökeriverksamhet. Vi befann oss på stan för att kunna stöta på så många som möjligt, men även för att försöka bilda oss en uppfattning om den då hyfsat nya branschen. Samtalen såg lite olika ut, långt ifrån alla kände till svensk arbetarrörelse och en del saknade goda erfarenheter av facket. Det handlade om att förklara fackets relevans, att det är tillsammans vi skapar positiv förändring och trygghet. Det ledde till fler samtal, och även till fackligt medlemskap.
Vad innebär kollektivavtalet som tecknats med Foodora för dom anställda i praktiken? Vilka problem återstår?
–I praktiken innebär det en grundtrygghet, att det finns ramar för både arbetsgivare och anställda att luta sig mot, och följa. Problem som återstår är snarare ett förbättringsarbete. Det är snart dags för ny avtalsrörelse där medlemmar kan lämna förslag på förbättringar, förtydliganden, tillägg med mera för förhandlingsdelegationen att föra fram.
Kommer facklig organisering att vara tillräckligt för att få bort orättvisorna i plattformsekonomin, eller behövs även andra medel?
–Vi arbetare är så pass många i jämförelse med våra arbetsgivare att om vi bara organiserade oss ordentligt så skulle vi i princip kunna välta uppochner på det som är dysfunktionellt i vårt samhälle, precis som kamraterna före oss gjorde. Sen är det så att politiken behöver hjälpa till för att få till lagstiftning och tydliga regleringar.
Ciczie Weidby, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, håller med:
–Den fackliga organiseringen är helt avgörande, men det behövs också politiska åtgärder. Vi behöver till exempel se till att det inte råder några oklarheter om att företagen i den här branschen är arbetsgivare med arbetsgivaransvar. Det behövs också skärpningar i regelverket kring egenanställningsföretagen, eftersom plattformsföretagen många gånger tvingar sina arbetare att jobba som falska f-skattare med hjälp av dessa. Sen behöver vi få bort de allmänna visstidsanställningarna, som ju är ett utbrett problem i branschen och en stor anledning till otryggheten som finns, även på företag där facket lyckats teckna kollektivavtal.