artikel

Kock på väg till riksdagen!

Ärligt talat så finns det en fråga jag ofta ställer till mig själv: ”Vem f-n släppte in mig här?”. Med ”här” menar jag rum där beslut tas. Detta är en fråga som kommer med skuld, en vetskap om att vara en minoritet i dessa rum. Jag är LO-arbetare. Min enda utbildning är från gymnasiet i ett yrkesprogram. Jag är Kock, och jag har ägnat mer än 15 år med att jobba i kök. Men jag har inte bara jobbat med mat, jag har jobbat med människor.

Jag står inför att ta mitt största steg utanför min bekvämlighetszon. Jag ställer upp till riksdagsvalet och är 3a på listan i Göteborg med god chans att komma in.

Vi är inte så många med liknande bakgrund som har denna möjlighet, att släppas in i de rum där stora beslut tas. Ett rum där jag ska representera alla med min bakgrund, utan att kunna alla spelets regler. Jag är inte högutbildad, jag är Kock.

Så vem sa att jag får vara med och bestämma? Jo, det gjorde jag. Jag och ni. Och jag kan alla regler, sådana som inga universitet kan lära ut. Jag kan 15 år av oskrivna regler. Jag är lika kompetent som någon annan att bestämma, och jag kommer att representera en stor del av Sveriges befolkning. Och jag är bra nog att företräda mina kollegor och många som oss. Det har jag gjort länge i facket.

Men ibland kan jag ändå inte låta bli att tänka: ”Vem f-n släppte in mig här?”. Och då försöker jag tänka om. För det gjorde ju ni, och jag. Och jag kan alla oskrivna regler. Jag är bra på att bestämma.

Dela den här sidan:

Kopiera länk