Aktuellt

Organisera för facklig makt!

Förra året deltog ett antal fackliga aktiva från Sverige i den internationella utbildningen Organizing for Power. Sam Carlshamre pratade lite kort med Robert Mjörnberg som gick utbildningen förra året, om vad den går ut på, och varför man borde söka.

-Hej Robert! Kan du berätta lite kort om vad Organizing for Power är för något och vem det är som organiserar det?

Det är en internationell facklig utbildning för att skapa och ge verktyg för organisering. Utbildningen hålls av Rosa Luxemburg Stiftung, som man väl kan kalla för en tysk motsvarighet till ABF, kopplad till Vänsterpartiets tyska systerparti Die Linke.

-Du deltog ju i den här utbildningen förra året – hur fungerade utbildningen och vad kräver den av deltagarna?

Jag tyckte att det var en bra, omtumlande och intensiv utbildning. Det är väldigt koncentrerat och man får mycket information, kombinerat med praktisk erfarenhet, både nationell och internationell.

Utbildningen är digital och sker i ett antal block. Man har löpande möten varje vecka, tillsammans med människor från hela världen. Sen har man även möten nationellt där man arbetar i olika temablock, alla kopplade till konkret organisering.


-Vad får man som fackligt aktiv ut av att gå den här utbildningen skulle du säga?



Man får med sig verktyg för organisering som traditionellt kanske saknas inom svensk fackföreningsrörelse. Det handlar om verktyg som utgår ifrån att det finns en väldigt svag facklig organisering till att börja med. Facklig basorganisering helt enkelt.

-En central del av upplägget är att man lär sig av folk från andra länder. Vad kan man som svensk plocka upp på så sätt?

På ett sätt blir det ju ett slags ”historiskt perspektiv”: man får lära sig av kamrater som kanske har samma problem som vi hade för hundra år sedan. Men också påminns man om andra perspektiv som kan vara användbara. Svensk fackföreningsrörelse är ju i mångt och mycket förvaltande idag. Den här utbildningen blir ett slags sätt att vända på steken och fokusera på att bygga upp organisering, snarare än att förvalta en position.

Sen är det ju helt enkelt otroligt häftigt att sitta och diskutera med människor som kanske möter samma problem i sin fackliga vardag som man själv, fast de befinner sig i Nepal, Belgien eller USA.

-Om du skulle säga en sak som du har tagit med dig från din utbildning, vad skulle det vara?

Att jag fått verktyg för just de branscher som är svåra att organisera för oss i svensk arbetarrörelse. Till exempel gig-jobb, men också delar av äldreomsorgen, personlig assistans och så vidare. Där lärde mig Organizing for power väldigt mycket.

-Tack Robert!


Tack själv!

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk