Vänsterpartiets kandidater: Politiken måste stå på löntagarnas sida

En rättvis klimatomställning. 

Större bidrag till ett krigshärjat Ukraina.

Ett kraftfullt nej till Israels ockupation av Palestina.

Men inte minst en union som står på löntagarnas sida gentemot högerns nedmontering av välfärd och trygghet.

Det vill Vänsterpartiets kandidater arbeta för när de väljs in i EU-parlamentet i juni.

–Om man röstar vänster i riksdagsval så kan man vara trygg i att göra detsamma i EU-valet.

Det säger Hanna Gedin, Vänsterpartiets andranamn i valet den 9 juni. Jonas Sjöstedt, som gör comeback i politiken, står överst på listan.

–För mig är årets EU-val ett steg mot ett framtida regeringsskifte i Sverige. Men också en möjlighet för de svenska väljarna att förhindra framväxten av ett blåbrunt Europa, säger han.

Klimatfrågan
Allra viktigast, säger han, är ändå att driva på i klimatfrågan.

–Vi har länge arbetat för att skärpa EU:s klimatpolitik, ibland framgångsrikt. Men det måste mer till, och Vänsterpartiet har en politik för gröna investeringar som kan skapa nya jobb.

Bland dessa frågor finns järnvägen, kollektivtrafiken och förnybar energi.

Frågor som går på tvärs mot ytterhögern.

Inför årets val pekar flera opinionsundersökningar på att dessa högerextrema partier får framgång. Detta sker samtidigt som många högerpartier fått allt svårare att hålla avstånd till extremhögern.

Trygghet på jobbet
–Många löntagare utnyttjas med dåliga arbetsvillkor i Sverige och EU. Och Sverigedemokraterna är de i EU-parlamentet som står allra mest på arbetsgivarnas sida gentemot löntagarna, påpekar Jonas Sjöstedt.

Privatiseringar, avreglerade marknader och företagens rättigheter går före folkliga och fackliga rättvisefrågor. Det, säger Hanna Gedin, går tvärs emot väljarnas behov.

–Vi vet att de flesta medborgare i EU vill ha hyggliga levnadsomkostnader. Sådant som reallöneökningar, tillgång till förskola för barnen, bra och billigt boende och andra välfärdsfrågor.

I EU finns 28 miljoner gig-arbetare som arbetar under löntagarliknande villkor i plattformsföretag med bland annat dörr-till-dörrtjänster. Men de saknar en formell anställning, vilket innebär att de varken får sjuklön, semesterersättning eller pensionspoäng. 

Och de lär bli allt fler. Enligt EU-kommissionens beräkningar kommer antalet gig-arbetare att öka till över 40 miljoner 2025.

Press på regeringen
Det plattformsdirektiv som EU antagit förändrar inte styrkeförhållandena på något avgörande sätt, men sätter press på den svenska regeringen att göra något åt de slavliknande villkoren här hemma, påpekar Hanna Gedin. 

–Vi fortsätter kampen för att de ska få rättigheter som andra löntagare, säger Sjöstedt.

På liknande vis gynnas företagen på brukarnas bekostnad när offentlig upphandling enligt EU:s marknadsliberala regler måste gå till den som erbjuder lägst pris.

–Och med lägsta pris följer sämre arbetsförhållanden för dem som anställs, påpekar Hanna Gedin. 

Systemet fungerar dessutom som en kassako för riskkapitalister och andra som vill profitera på systemet.

Förbättra EU
–Sedan Sverige gick med 1995 har Vänsterpartiet tillsammans med andra vänstergrupper arbetat aktivt på att förändra unionen. Vi ska fortsätta lägga kraften på att förbättra EU, men också förhindra att unionen utvecklas till en superstat, säger Jonas Sjöstedt. 

I dag, menar han, går företagens lobbyister som barn i huset hos EU i Bryssel.

–Vi är inga döda fiskar som följer med strömmen. Vi står upp för fackliga rättigheter och annan vänsterpolitik som svenska väljare kan känna igen hos oss.

Och den europeiska vänstern är väl samlad, enligt Hanna Gedin.

Enad vänster
–Vi var sexton progressiva vänsterpartier som möttes i Köpenhamn nyligen där vi enades emot EU:s marknadsfundamentalism, bland dem de höga priserna på elmarknaden.

–De enda som skulle förlora pengar om vi inför Sverigepriser är ju de stora elbolagen, påpekar Jonas Sjöstedt.

Medborgarna skulle däremot vinna genom lägre elpriser. De skulle också tjäna på ett sammanhållet och avprivatiserat europeiskt järnvägsnät, samt på effektiva och samordnade polisingripanden mot såväl grova våldsbrott som grova stölder av skattepengar.

–Vänsterpartiet är för transparens och tydliga regler, och emot den korruption som förekommer i EU, säger Gedin.

Per Längby

Dela den här sidan:

Kopiera länk