Patrik Strand
Patrik Strand arbetar som undersköterska på Skånes Universitetssjukhus, SUS Malmö och är fackligt förtroendevald i Kommunal Skåne sektion Sydväst.
Facklig Vänster: Hur började ditt fackliga engagemang?
Patrik: Jag började jobba på en förpackningsindustri och gick med i vad som då hette Grafikerna, idag GS-facket, i Ystad där jag växte upp. Jag spelade med i ett punkband och en av dem jag spelade med hade en far som var fackligt engagerad. Han talade mycket om vikten av att vara organiserad.
Jag gjorde värnplikten som ambulansman och efter det började jag jobba inom sjukvården på Östra Sjukhuset i Malmö och gick över till Kommunal. Många på sjukhuset var unga vikarier. Jag gick på möte och klagade på att det gjordes för lite för de yngre. Jag blev då invald i styrelsen för Kommunals sektion på sjukhuset som ungdoms ansvarig. Det var 1987. Jag har varit fackligt engagerad med en massa olika uppdrag sedan dess.
Facklig Vänster: Vad är det bästa du vet med att vara fackligt engagerad?
Patrik: Det är den dagliga kampen ute på arbetsplatserna där vi ser vilken skillnad det gör för medlemmarna med en stark facklig organisation. Det är ganska häftigt att se vad vi kan göra när vi står eniga och tar striden på en arbetsplats.
Facklig Vänster: Vad är det tuffaste med att vara facklig?
Patrik: Arbetsmiljön har blivit tyngre. Sedan början av 90-talet har borgerliga och socialdemokratiska regeringar skurit ner på välfärden och fler hundratusen jobb har försvunnit. Det har varit kämpigt med alla dessa nedskärningar.
Facklig Vänster: Hur jobbar du med dina fackliga kamrater för att involvera medlemmarna i verksamheten och för att vara en stark motpart på arbetsplatsen?
Jag brukar tala med alla de jag jobbar med om de rättigheter och villkor som vi förhandlat fram i vårt kollektivavtal. Kunskap är makt! Och om vi inte står enade mot arbetsgivaren kommer allt det försvinna och vi kommer vara utlämnade till deras godtycke.
Facklig Vänster: Kan du nämna två fackliga eller facklig-politiska frågor som du ser som särskilt viktiga idag?
Patrik: Jag jobbar ju inom sjukvården och jag kan se att vi är i akut behov av att anställa många fler på fasta jobb, och även att det satsas på yrkesutbildning som ger löner att leva på, om välfärden skall kunna fungera i framtiden. Långsiktigt hade vi behövt lagstifta om att sänka normalarbetstiden till 6 timmars arbetsdag och 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön för alla. Jag har som många andra motionerat om den frågan till varje Kommunalkongress sedan jag gick med!
Ålder: 56 år
Bor: Malmö
Familj: En dotter
Fritidsintresse: Fiske, musik och fotboll. Jag har alltid varit musikintresserad och spelar idag mest i två olika countryband.