Valet 2022: Vänsterpartiet ensamt om att driva flera fackliga krav

I en uppmärksammad rapport från Arena Idé, författad av arbetsmarknadsjournalisten Mats Wingborg, görs en analys av de olika riksdagspartiernas inställning i de arbetsmarknadspolitiska frågorna inför det stundande valet. Ciczie Weidby, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, har läst rapporten:

– Det här är en gedigen, men fortfarande lättillgänglig rapport. Den ger en väldigt bra bild av dels den senaste mandatperiodens arbetsmarknadspolitiska beslut och förändringar, dels om riksdagspartiernas uppfattning i centrala frågor. Alla som är intresserade av arbetsmarknadspolitik borde läsa den!

Facklig vänster: Vad säger rapporten om den senaste mandatperiodens politik?

– En hel del. Mats Wingborg beskriver på ett bra sätt inte minst det som har varit den socialdemokratiska regeringens strategi för att hantera arbetsmarknadspolitiken. Å ena sidan har man gjort stora eftergifter och kompromisser med nyliberalerna i Centern och Liberalerna. Sedan har man lämpat över en stor del av ansvaret för verkställandet på arbetsmarknadens parter. Det var, som vi vet, ingen smärtfri process. Först efter att regeringen visade att man var beredd att köra över LO lyckades man splittra det fackliga motståndet. Det betydde att man i slutändan kunde hänvisa till parterna när man drev igenom LAS-uppgörelsen och försämringen av anställningsskyddet.

Facklig vänster: Vilka konsekvenser har detta fått för de facklig-politiska frågorna?

– I rapporten beskrivs hur processen lett till att man ”inkapslat” viktiga frågor i det nya huvudavtalet, och att det är en viktig förklaring till att centrala facklig-politiska krav som Socialdemokraterna tidigare lyft nu lyser med sin frånvaro. Det märker vi också nu i valrörelsen, och det blev väldigt tydligt nu i veckan när S presenterade sitt valmanifest, med en mycket begränsad uppsättning facklig-politiska krav.

Facklig vänster: Kan du ge exempel på det?

– Ett tidigare krav har handlat om att förbjuda omotiverade visstidsanställningar, det som tidigare hette ”allmän visstidsanställning” i LAS. Det har också länge varit ett centralt fackligt krav, inte minst från mitt eget fackförbund Handels. Om detta är det nu knäpptyst. Man har också släppt frågan om att försvara turordningsreglerna, vilket bara är logiskt när man själva lagt fram en proposition som utökar undantagen och utsträcker dem till att gälla fler arbetsgivare. Sen har uppenbarligen andra S-krav, som man rest så sent som i höstas, fallit bort utan någon tydlig förklaring, såsom det om en skattereduktion på medlemsavgiften till fackförbund.

Facklig vänster: Vad säger rapporten om Vänsterpartiet?

– Framför allt blir det väldigt tydligt att Vänsterpartiet är det enda parti som står upp för löntagarnas intressen i samtliga frågor, från a-kassa till arbetsrätt. Det visste vi redan om, utifrån hur det sett ut i riksdagen. I fråga efter fråga är det Vänsterpartiet som drivit och pressat på, tagit initiativ och i många fall tvingat ut regeringen på banan. Men det är bra att det sätts på pränt av en oberoende bedömare. Sen visar rapporten också att det finns tydliga skillnader mellan vänster och höger, även om Socialdemokraterna har svängt i frågor som rör arbetsrätten och Arbetsförmedlingens roll och uppdrag.

Facklig vänster: Avslutande kommentar?

– Om något så framstår det väl i ljuset av den här rapporten som än mer märkligt att LO:s ordförande i en intervju nyligen inte förmådde välja mellan C och V i frågan om vilket parti hon helst vill se i en regering. Men det säger kanske något om LO-ordförandens politiska kompass!


Se Arena Idé webbinarium om rapporten, där rapportförfattaren Mats Wingborg diskuterar rapporten med German Bender, utredningschef på Arena Idé. Klicka här.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk